ΠΑ.Σ.Δ.ΜΗ.Π.
Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος

Καλωσήλθες επισκέπτη
Σύνδεση
Συνδεθείτε ή Εγγραφείτε
Avatar
Δεν έχετε κάνει εγγραφή ακόμα;

Γίνετε μέλος! Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση και επωφεληθείτε από τη σελίδα.

Μηδενισμός κωδικού - Υπενθύμιση ονόματος χρήστη

Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι
Γεια χαρά, Επισκέπτης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΜΗΠΕΡ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
(1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Επαγγελματικά Δικαιώματα
  • Σελίδα:
  • 1
  • 2

ΘΕΜΑ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΜΗΠΕΡ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

  • Asamiotakis
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Moderator
  • Δημοσιεύσεις: 92
  • Karma: 3

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΜΗΠΕΡ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

#176 9 Χρόνια, 9 Μήνες πριν
Συνάδελφοι, έχει ξεκινήσει από τις βασικές ειδικότητες μηχανικών στο ΤΕΕ ένας διάλογος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών. Μετά από πολλές αντιδράσεις κατάλαβαν πως δεν είναι μόνο αυτοί μηχανικοί και κάλεσαν και εμάς, τους μηχοπ, τους χωροτάκτες και τους μπδ..

Ο σύλλογος είχε διαχρονικά δώσει τη προσοχή του στην νομοθετική κατοχύρωση των αποφοίτων μας, πράγμα που επιτεύχθηκε σε κάποιο βαθμό, όσο αφορά τα δημόσια έργα και μελέτες.

Αυτό που θέλουμε από όλα τα μέλη μας είναι να συμμετάσχουν σε ένα γόνιμο διάλογο ώστε να καταλήξουμε σε ένα σαφή πλαίσιο διεκδικήσεων του συλλόγου όσον αφορά το δικαίωμα υπογραφής των μηπερ στον ιδιωτικό τομέα.

Το τι διεκδικούμε θα πρέπει να βασίζεται στο τρίπτυχο: Γνωστικό Αντικείμενο, Πρόγραμμα Σπουδών, Διεθνή Εμπειρία. Δεν μπορούμε να διεκδικούμε κάτι, μόνο και μόνο επειδή έχει πέραση στην αγορά αυτή τη περίοδο.

Με γνώμονα τα παραπάνω το Δ.Σ κατέληξε σε ένα αρχικό πλαίσιο διεκδικήσεων, και περιμένουμε και τα δικά σας σχόλια, και τοποθετήσεις ώστε να βγεί το επίσημο κείμενο διεκδικήσεων του συλλόγου που θα κατατεθεί στο διάλογο που θα ακολουθήσει.

1) μελέτη επίβλεψη κατασκευή σε οποιοδήποτε έργο αφορά συστήματα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων, αερίων ρύπων
2)χημικές μελέτες -αναλύσεις, πιστοποιήσεις και μετρήσεις ,να μπορούμε να ανοίξουμε δικό μας εργαστήριο
3)εκπόνηση ΜΠΕ από στιγμής απόκτησης πτυχίου
4)δικαίωμα εκπόνησης άδειας δόμησης μέχρι 2 ορόφους όπως οι τοπογράφοι
5)δικαίωμα απασχόλησης ως τεχνικοί ασφαλείας στις διεργασίες που άπτονται το γνωστικό μας αντικείμενο
6) δικαίωμα υπογραφής της μελέτης σύνδεσης συστήματος ΑΠΕ (θεωρείτε κατηγορία Η/Μ)
7) τη μελέτη ύδρευσης αποχέτευσης σε κτιριακό έργο


υ.γ2: σας επισυνάπτουμε κείμενο γενικών αρχών για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών που καταθέσαμε σε συνάντηση στη διοικούσα του ΤΕΕ την προηγούμενή εβδομάδα.

υ.γ2: παρακαλώ τυχόν προτάσεις ή σχόλια να γίνουν στο FORUM, διότι στη μαιλ λιστ θα γίνει μπέρδεμα, όποιος δεν έχει ή δεν βρίσκει τους κωδικούς του για τη σελίδα ας αποστείλει μαιλ στο Γραμματέα του συλλόγου, τον Γιάννη Δήμο στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Συνημμένα:
Πρόεδρος ΠΑ.Σ.Δ.ΜΗ.Π
  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Fresh Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 7
  • Karma: 0

Απ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΜΗΠΕΡ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

#177 9 Χρόνια, 9 Μήνες πριν
Όσον αφορά στο αρχικό κείμενο γενικών αρχών το οποίο επισυνάπτεται εδώ, Προσωπικά συμφωνώ και επαυξάνω σε όλες τις θέσεις .

Όσον αφορά στο αρχικό πλαίσο διεκδικήσεων που αναφέρεται παραπάνω (σημεία 1 εως 7) έχω τις εξής παρατηρήσεις - απόψεις :

Για τo σημείο 2) χημικές αναλύσεις πιστοποιήσεις για δικό μας εργαστήριο κτλ, επειδή τυχαίνει να γνωρίζω κάποια πραγματα σχετικα (εργαζομαι σε εταιρεια τεχνολογιων περιβαλλοντος που εχει δικο της πιστοποιημενο εργαστηριο χημικων αναλυσεων για νερα), δεν απαιτείται από τον ιδιοκτητη να ειναι ουτε καν ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ , μπορει ο καθενας δηλαδή να ανοιξει ενα χημικο εργαστηριο. Επισης μπορει ο καθενας να εχει ενα χημικο εργαστηριο και ας μην είναι αυτό πιστοποιημένο (ασχετα εαν αυτο θα τον αποκλειει απο διαγωνισμους ή θα προσδιδει προφανώς πολύ χαμηλή αξιοπιστία στο αγοραστικό κοινό). To θεμα ουσιαστικα προκυπτει οταν θες να βγαλεις πιστοποιηση , εκει θα πρεπει να εχεις εναν ΧΗΜΙΚΟ (ούτε καν χημικό μηχανικό) ο οποίος θα ειναι υπευθυνος εργαστηριου. Με δεδομενο το ότι τα χρηματα που πρεπει να δωσει καποιος για να στησει ενα εργαστηριο με τα στοιχειώδη για να κανει τις ΒΑΣΙΚΕΣ αναλύσεις σε νερά, είναι τουλάχιστον 30.000 χωρίς τα λεφτά των πιστοποιήσεων, καθως και οτι ο συγκεκριμενος χωρος αποτελει ενα "άβατο" που καλά καλά δεν περιλαμβάνει ΚΑΝ μηχανικούς, γνώμη μου ειναι πως δεν αξιζει να κυνηγησουμε κατι τετοιο, γιατι πολυ απλα μπορουμε να το κανουμε και τωρα (με την προυποθεση φυσικα να δηλωνουμε και εναν χημικο στην επιχειρηση.)

Για το σημειο 4 και 6, θεωρω πως μπαινουμε σε μονοπάτια άλλων ειδικοτητων, για τα οποια δεν εχουμε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΦΟΔΙΟ. Υπενθυμιζω οτι κι εμεις σαν ειδικοτητα, για να παρουμε τα ελαχιστα δικαιωματα που δικαιούμαστε, όπως αυτά που πήραμε πρόσφατα, (π.χ. υδραυλικά) με τις εντατικες και ευστοχες ενεργειες των παιδιών που ασχολούνται ενεργά με τα του συλλόγου, χρησιμοποιησαμε ως κυρια επιχειρηματα το γνωστικο μας πεδιο σαν μηχανικοι πρωτιστως. Τωρα λοιπον πως θα αξιωσουμε δικαιώματα για αδειες δομησης ή ΗΜ συνδέσεις, νομιζω πως θα απαξιωθουν και τα υπόλοιπα υγιή αιτήματά μας . Συνάδελφοι η μελέτη σύνδεσης συστήματος ΑΠΕ είναι κάτι το οποιο δεν έχει καμια μα καμια σχέση με το αντικείμενο του μηχανικου περιβάλλοντος. Όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λιγο με ΗΜ μελέτες το γνωρίζουν αυτό.

Τέλος, και θελοντας να προσθεσω ένα σημείο στα παραπάνω, το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε και το οποίο άπτεται άμεσα του αντικειμένου του Μηχανικού Περιβάλλοντος, είναι το να διεκδικήσουμε να είμαστε η ΜΟΝΗ κατηγορία μηχανικών, η οποία κάνει μελέτες επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων. Οι παραπάνω μελέτες, αποτελούν αφ¨ενός ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των ΜΠΕ για ΟΛΑ τα έργα που παράγουν υγρά απόβλητα και χρήζουν διαχείρισης, ενώ πληρώνονται πολύ ικανοποιητικά στον ιδιωτικό τομεα, γιατί απαιτούν ΠΟΛΥ υψηλή εξειδίκευση σε τεχνογνωσία υγρών αποβλήτων. Χωρίς υπερβολή μία ΄τετοια μελέτη αποτελεί περίπου το 70-80% ποιοτικά μίας ολοκληρωμένης ΜΠΕ για έργα που παράγουν υγρά απόβλητα.

Ελπίζω να μην κούρασα και ο διάλογος να είναι γόνιμος.
  • env_eng
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Fresh Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 1
  • Karma: 0

Απ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΜΗΠΕΡ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

#178 9 Χρόνια, 9 Μήνες πριν
Καλησπέρα κι από μένα,
Αρχικά να αναφερθώ στο επισυναπτόμενο κείμενο. Προσωπικά συμφωνώ με τις όλες τις διεκδικήσεις αλλά κρατώ μία επιφύλαξη για την υπ. αριθμ. 4 και εξηγούμαι: Η μελέτη της επίπτωσης τεχνικών έργων στο περιβάλλον δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο 3 ή 4 ειδικοτήτων. Κατά τη γνώμη μου ναι μεν το πρόγραμμα σπουδών των σχολών που αναφέρονται (ΜΗΠΕΡ, ΧΗΜΗΧ,Περ/γοι) καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της γνώσης που μπορεί να απαιτεί μία τέτοια μελέτη, παρ’όλα αυτά συγκεκριμένα έργα μπορούν να μελετηθούν ως προς τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και από άλλες ειδικότητες. Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί ένας μεταλλειολόγος ή ένας μηχανικός ορυκτών πόρων να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σε μία ΜΠΕ εξορυκτικών έργων, ή ένας πολιτικός μηχανικός σε μία ΜΠΕ σε σχέση με λιμενικά έργα, ένας γεωπόνος για μια πτηνοτροφική μονάδα ή ένας φυσικός για μια κεραία τηλεπικοινωνιών. Μπορώ να φανταστώ κι άλλα παραδείγματα γι αυτό και διαφωνώ στο να επικεντρωθεί ο σύλλογος στη διεκδίκηση αυτή.

Συμφωνώ απόλυτα και προσυπογράφω την πρόταση του ΔΗΜΗΤΡΗ πιο πάνω, σε ό,τι έχει να κάνει με τη διεκδίκηση της μοναδικότητας του ΜΗΠΕΡ για μελέτες επαναχρησιμοποίησης. Αυτό πιστεύω είναι πραγματικά ένα αντικείμενο που απαιτεί ολιστική γνώση περιβαλλοντικών και τεχνικών θεμάτων και αν μη τι άλλο θεωρώ ότι οι ΜΗΠΕΡ είναι οι πιο κατάλληλοι.

Θα συμφωνήσω επίσης με το σχόλιο του ΔΗΜΗΤΡΗ σε σχέση με το σημείο 6 του πλαισίου των διεκδικήσεων που αναφέρει ο Αντώνης στην αρχή και έχει να κάνει με έργα σύνδεσης ΑΠΕ κλπ. Πραγματικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει συνάφεια με το γνωστικό αντικείμενο σε κανένα επίπεδο και μπαίνουμε σε πολύ ξένα χωράφια ρισκάροντας την ουσία των διεκδικήσεων που πρέπει να πηγάζουν βασικά από τα προγράμματα σπουδών. Πιστεύω λοιπόν ότι με μια τέτοια διεκδίκηση αναιρούμε τουλάχιστον, την παράμετρο του προγράμματος σπουδών.

Επειδή αναφέρθηκαν και οι άδειες δόμησης νομίζω πως αυτό έχει ρίσκο. Το ότι οι τοπογράφοι έχουν το δικαίωμα για διώροφο νομίζω δεν είναι λόγος για να αξιώσουμε το αντίστοιχο. Οι 2 σχολές ΜΗΠΕΡ δίνουν μαθήματα οπλισμένου σκυροδέματος σε ένα επίπεδο, που προσωπικά πιστεύω, ότι μπορούν οι ΜΗΠΕΡ να σχεδιάσουν την κατασκευή μιας δεξαμενής (π.χ. σε μια επέκταση μιας μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων) αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να φτάσουν στο διώροφο.

Αυτά από μένα (προς το παρόν)

Γιαννάκης Γιώργος
Τελευταία διόρθωση: 9 Χρόνια, 9 Μήνες πριν από env_eng.
  • Asamiotakis
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Moderator
  • Δημοσιεύσεις: 92
  • Karma: 3

Απ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΜΗΠΕΡ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

#179 9 Χρόνια, 9 Μήνες πριν
Δημήτρη, όσον αφορά το σημείο 4, δεν το ζητάμε τυχαία. Έχουμε τον ίδιο αριθμό μαθημάτων μηχανικής που υπάγονται στο τομέα αντοχής υλικών, στατικής, θεμελιώσεων, όπως έχουν οι τοπογράφοι, που τους έχει δοθεί το δικαίωμα αυτό. Επίσης γίνεται μνεία στο ΠΔ της αρχής ανταγωνισμού για το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικου, στο θέμα αυτό. Βασικά μιλάμε όχι για τα στατικά, αυτά δεν έχουν ούτε οι τοπογράφοι δικαίωμα να τα υπογράψουν, αλλά για τη σχεδίαση και υπογραφή αρχιτεκτονικών σχεδίων για κτίρια μέχρι 2 ορόφων. Εδώ έχουμε φτάσει στο τραγικό σημείο να μην μπορούμε θεωρητικά να αποτυπώσουμε ένα απλό κτίριο και να το υπογράψουμε.

Για το σημείο 6, η κατηγοριοποίηση των Ηλεκτρομηχανολογικών Μελετών έχει κατατάξει την υπογραφή του ηλεκτρομηχανολογικού σχεδίου για σύστημα ΑΠΕ, σε διαφορετική κατηγορία, από τις άλλες κατηγορίες Η/Μ. Θεωρούμε ότι πλέον οι απόφοιτοι μηχανικοί περιβάλλοντος έχουν τα απαραίτητα μαθήματα ενεργειακής κατεύθυνσης, και η σχεδίαση και ανάπτυξη συστημάτων ΑΠΕ είναι στο γνωστικό μας αντικείμενο, ώστε να διεκδικούμε σαν κατηγορία.

Για την πρόταση σου στις μελέτες επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων θα συμφωνήσω, και πιστεύω πρέπει να προστεθεί με μια μικρή παρατήρηση όμως. Η λογική της αποκλειστικότητας τελείωσε. Κανείς δεν θα έχει πλέον κάτι σε αποκλειστικότητα. Αυτό μας έχουν δώσει να καταλάβουμε. Αυτό που μπορούμε να παλέψουμε είναι να το έχουμε σαν δικαίωμα εμείς και οι Χημικοί Μηχανικοί, διότι και οι αυτοί μπορούν να επικαλεστούν ότι η επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων άπτεται του γνωστικού τους αντικειμένου.
Πρόεδρος ΠΑ.Σ.Δ.ΜΗ.Π
  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Fresh Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 7
  • Karma: 0

Απ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΜΗΠΕΡ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

#180 9 Χρόνια, 9 Μήνες πριν
Αντώνη, το ότι η κατηγοριοποίηση των Ηλεκτρομηχανολογικών Μελετών έχει κατατάξει την υπογραφή του ηλεκτρομηχανολογικού σχεδίου για σύστημα ΑΠΕ, σε διαφορετική κατηγορία, από τις άλλες κατηγορίες Η/Μ δεν σημαίνει κάτι. Ας πει κάποιος "με το χέρι στην καρδιά που λένε", αν έχει ακούσε και αν ξέρει να υπολογίζει έννοιες όπως διαστασιολόγηση και επιλογή κεντρικών παροχικών ηλεκτρικών καλωδίων, άεργος ισχύς, συντελεστής συνημιτόνου, διόρθωση συνημιτόνου, ρελαί, μαχαιρωτές ασφάλειες, διαστασιολόγηση γενικού πίνακα, αντικεραυνική προστασία, διαστασιολόγηση γείωσης κτλ. Δεν ξέρω δηλαδή πως σας φαίνονται εσάς όλα αυτά και κατά πόσο ένας απόφιοτος μηχανικός περιβάλλοντος είναι οικείος με αυτές τις έννοιες. Δεν ξέρω πως και γιατί και με ποια επιχειρήματα θεωρείτε ότι όλα αυτά είναι στο γνωστικό μας αντικείμενο. Με τις ΑΠΕ που κάναμε στον Τσούτσο? Αμφιβάλλω πολύ. Όλα αυτά τα λέω έχοντας πλήρη επίγνωση των απαιτήσεων που έχει μία τέτοια Η/Μ μελέτη, καταλαβαίνεις νομίζω πως εάν πίστευα ότι δικαιούμαστε έστω στοιχειωδώς αντίστοιχα δικαιώματα για την ειδικότητά μας, θα υποστήριζα αυτήν την θέση.

Η λογική της αποκλειστικότητας όσο αφορά τις μελέτες επαναχρησιμοποίησης, υιοθετήθηκε από τον υποφαινόμενο με βάση τη θέση του συλλόγου για αποκλειστικότητα στις ΜΠΕ, θέση η οποία όπως ανέφερε και ο συνάδερφος "Γιαννάκης Γιώργος", είναι επικινδυνευμένη με δεδομένο πως οι ΜΠΕ καλύπτουν ένα εξαιρετικά μεγάλο φάσμα επιστημονικών ειδικοτήτων . Οι μελέτες επαναχρησιμοποίησης όμως πολύ σωστά όπως ανέφερες Αντώνη, μπορούμε να διεκδικήσουμε να υπογράφονται αποκλειστικά από Χημ. Μηχανικούς και ΜΗΠΕΡ, γιατί είναι πραγματικά οι μόνες ειδικότητες που έχουν το γνωστικό υπόβαθρο.

Όσον αφορά για τα δυόροφα κτίρια και την άδεια δόμησης, επειδή δεν γνωρίζω τι ακριβώς απαιτείται από τη νομοθεσία σαν γνωστικό υπόβαθρο, δεν θα επιμείνω. Εάν το μόνο που απαιτείται είναι η σύνταξη αρχιτεκτονικών σχεδίων, τότε οκ, και πάλι όμως δεν πρέπει ο μηχανικός να είναι γνώστης της πολεοδομικής νομοθεσίας, ΓΟΚ κτλ ? Πεδία δηλαδή πάλι άλλων ειδικοτήτων. Οι τοπογράφοι τουλάχιστον ΕΙΝΑΙ αυταπόδεικτο πως γνωρίζουν πολεοδομικά χωροταξικά κτλ. Εν πάσει περιπτώσει, ίσως να μπορεί να διεκδικηθεί και αυτή η θέση αλλά εκτίμησή μου χαμηλά στη λίστα και χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις.

Τα υπόλοιπα που θίγονται είναι ΠΟΛΥ πιο σημαντικά, και είναι κρίμα να αμαυρωθούν από άκαιρες και άτοπες αξιώσεις.

Υπάρχουν τόσοι τομείς που μπορούμε να επικεντρωθούμε σαν κλάδος, ανακύκλωση, υγρά, στερεά, αέρια απόβλητα, περιβαλλοντική διαχείριση, περιβαλλοντική παρακολούθηση.

Μπορούμε να επικεντρωθούμε στην αποκλειστικότητα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ακόμα. Είναι πραγματικά τόσα πολλά τα θέματα στα οποία έχουμε αντικείμενο και μπορούμε να διεκδικήσουμε ή και να δημιουργήσουμε ακόμα αξιώσεις !
  • gdaoulari
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Fresh Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 2
  • Karma: 0

Απ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΜΗΠΕΡ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

#181 9 Χρόνια, 9 Μήνες πριν
Εγώ θα διαφωνήσω με το ΔΗΜΗΤΡΙΟ ως προς το αίτημα 4 (δικαίωμα εκπόνησης άδειας δόμησης μέχρι 2 ορόφους όπως οι τοπογράφοι). Σαφώς και ο μηχανικός πρέπει να είναι γνώστης της πολεοδομικής νομοθεσίας, αλλά θεωρώ ότι έχουμε όλα τα εφόδια να διαβάσουμε και να κατανοήσουμε τις έννοιες του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και όλων των υπόλοιπων διαταγμάτων που αφορούν την εντός και εκτός σχεδίου δόμηση. Η πολεοδομική νομοθεσία εξελίσσεται διαρκώς και πρέπει να διαβάζει κανείς και να ενημερώνεται εφόρου ζωής. Θεωρώ ότι κανένας απόφοιτος δεν είναι γνώστης της νομοθεσίας την ημέρα που αποφοιτά. Απόδειξη, πως γνωρίζω αρκετούς πολιτικούς μηχανικούς (ούτε καν τοπογράφους) που έχουν σοβαρές ελλείψεις σε αυτό το πεδίο και παίρνουν εμένα τηλέφωνο να τους βοηθήσω. Βλέπεις, η σχολή που τελειώνει κανείς δεν εγγυάται ότι θα έχει και την όρεξη και τη διάθεση να διεισδύσει στο αντικείμενό του. Όλοι μας στην πορεία εξοικειωνόμαστε ανάλογα με το δρόμο που ακολουθούμε. Πρέπει λοιπόν αν κάποιος το επιθυμεί να μπορεί να μελετήσει και ασχοληθεί με αυτό το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Μακάρι λοιπόν, η διεκδίκηση μας αυτή να έχει θετική έκβαση, γιατί είναι πολύ κρίμα να δουλεύουμε τόσο σκληρά και να μην αμειβόμαστε ανάλογα, εξαιτίας της έλλειψης του δικαιώματος.
  • Σελίδα:
  • 1
  • 2

BANNER-GR