ΠΑ.Σ.Δ.ΜΗ.Π.
Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος

Καλωσήλθες επισκέπτη
Σύνδεση
Συνδεθείτε ή Εγγραφείτε
Avatar
Δεν έχετε κάνει εγγραφή ακόμα;

Γίνετε μέλος! Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση και επωφεληθείτε από τη σελίδα.

Μηδενισμός κωδικού - Υπενθύμιση ονόματος χρήστη

Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι

register

Πληρωμη συνδρομης

Η διοίκηση του συλλόγου εξετάζει την δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της ετήσιας συνδρομής από τα μέλη του συλλόγου.

Διαφημιση στο site

Εάν επιθυμείτε να διαφημίζεστε στο site του ΠΑ.Σ.Δ.ΜΗ.Π. επικοινωνήστε μαζί μας.

Είστε εδώ:Μηχανικός Περιβάλλοντος/Τεχνικές Ειδήσεις/Προς αναστολή χορήγησης νέων αδειών για φωτοβολταϊκά

Προς αναστολή χορήγησης νέων αδειών για φωτοβολταϊκά

Απόφαση για αναστολή της χορήγησης νέων αδειών παραγωγής φωτοβολταϊκών ανακοινώνει εντός της εβδομάδας ο αρμόδιος υφυπουργός ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο το ολοένα διευρυνόμενο έλλειμμα του λογαριασμού των ΑΠΕ. 
Επίσης το ΥΠΕΚΑ προσανατολίζεται να περικόψει εκ νέου τις τιμές για τα νέα φωτοβολταϊκά που ακόμη δεν έχουν υπογράψει σύμβαση, επιλέγοντας να μην ακουμπήσει ακόμη τα λειτουργούντα έργα με αναδρομικές περικοπές.

Τα στοιχεία τα οποία έχουν φτάσει στο γραφείο του υφυπουργού για το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ είναι χαρακτηριστικά του προβλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες με βάση τις επίσημες επιστολές του επικεφαλής του ΛΑΓΗΕ το έλλειμμα του λογαριασμού των ΑΠΕ έχει ξεφύγει εντελώς από τις προβλέψεις και ενώ στο τέλος του 2011 ήταν στα 196 εκατ. ευρώ εξαιτίας του ραγδαίου ρυθμού ένταξης φωτοβολταϊκών βρίσκεται πλέον στα 282,5 εκατ. ευρώ ΑΠΕ και διευρύνεται συνεχώς. Πιο αναλυτικά ο ρυθμός αύξησης του ελλείμματος ήταν το Μάρτιο 6 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο 28 εκατ. ευρώ, το Μάιο 26 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιούνιο ο συνδυασμός ηλιοφάνειας και ένταξης νέων φωτοβολταϊκών έφερε πρόσθετο έλλειμμα «μαμούθ» της τάξης των 53 εκατ. ευρώ. 
Για την εξέλιξη αυτή καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η μη εφαρμογή των μέτρων που είχε καθορίσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία με στόχο στο τέλος του 2012 το έλλειμμα να πέσει στα 100 εκατ. ευρώ (δημοπρασίες ρύπων, φόρος λιγνίτη, τέλος ΕΡΤ). Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφορά μεταξύ των εσόδων που είχαν προϋπολογιστεί και των χρημάτων που εισέρευσαν στον λογαριασμό φτάνει τα 142,5 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται αδύνατον υπό τις παρούσες συνθήκες να εισπραχθεί ( π.χ. οι τιμές των δικαιωμάτων έχουν μειωθεί).
Ωστόσο ακόμη και σε περίπτωση που στους αμέσως επόμενους μήνες δοθεί λύση και έρθουν τα ποσά αυτά, ακόμη και τότε απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων για δύο λόγους: πρώτον γιατί το έλλειμμα είναι ακόμη μεγαλύτερο από όσο είχε υπολογιστεί και δεύτερον γιατί υπάρχει στην ουρά μεγάλος αριθμός αιτήσεων για νέα έργα που θα φέρει πρόσθετα έξοδα.
Το ΥΠΕΚΑ λοιπόν, σε πρώτη φάση θα ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων προσωρινού χαρακτήρα, με στόχο να δοθεί μια ανάσα στο σύστημα και στη συνέχεια το θέμα των ΑΠΕ θα ενταχθεί στις δομικές αλλαγές που προετοιμάζονται για την ενεργειακή αγορά (αποκρατικοποιήσεις, πρόσβαση τρίτων στο λιγνίτη, αλλαγή μοντέλου χονδρεμπορικής αγοράς κλπ).
Στόχος είναι να σταθεροποιηθεί η αγορά, να μειωθούν τα ελλείμματα και να ξεκινήσει διάλογος με τους αρμόδιους φορείς για το μέλλον της αγοράς, την εισαγωγή νέων κινήτρων για τη στήριξη του κλάδου, με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη και τις εξελίξεις και τη μείωση του κόστους του εξοπλισμού και θα περιορίζουν τις αποδόσεις.Οι όποιες αλλαγές με αναδρομικότητα θα εξεταστούν και θα προωθηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, μετά από διάλογο, με πιθανότερα δύο σενάρια πρώτον την μείωση της ποσότητας της ενέργειας που θα αγοράζεται από τα φωτοβολταϊκά ή την αύξηση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών.

michanikos-online.gr

Διαδικασία Εγγραφής στο Μητρώο Μελετητών

Το τμήμα Μητρώου Μελετών, ανήκει στην Διεύθυνση Μητρώων και Τεχνικών Επαγγελμάτων - Δ15  του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.) και συγκεκριμένα στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων.

Περισσότερα

Διαδικασία ΜΕΚ

Το τμήμα Μητρώου Εμπειρίας Κατασκευαστών, ανήκει στην Διεύθυνση Μητρώων και Τεχνικών Επαγγελμάτων - Δ15 του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.) και συγκεκριμένα στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων.

Περισσότερα

BANNER-GR

Τελευταία Νέα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΑΣΔΜΗΠ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΑΣΔΜΗΠΜετά και την…
Περισσότερα
Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση 2014
Συνάδελφοι, Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου,…
Περισσότερα
Δείτε τα όλα