ΠΑ.Σ.Δ.ΜΗ.Π.
Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος

Καλωσήλθες επισκέπτη
Σύνδεση
Συνδεθείτε ή Εγγραφείτε
Avatar
Δεν έχετε κάνει εγγραφή ακόμα;

Γίνετε μέλος! Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση και επωφεληθείτε από τη σελίδα.

Μηδενισμός κωδικού - Υπενθύμιση ονόματος χρήστη

Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι

register

Πληρωμη συνδρομης

Η διοίκηση του συλλόγου εξετάζει την δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της ετήσιας συνδρομής από τα μέλη του συλλόγου.

Διαφημιση στο site

Εάν επιθυμείτε να διαφημίζεστε στο site του ΠΑ.Σ.Δ.ΜΗ.Π. επικοινωνήστε μαζί μας.

Είστε εδώ:Μηχανικός Περιβάλλοντος/Τεχνικές Ειδήσεις/ΡΑΕ: Μεγάλο "ψαλίδι" στις τιμές των φωτοβολταϊκών

ΡΑΕ: Μεγάλο "ψαλίδι" στις τιμές των φωτοβολταϊκών

Η μείωση του κόστους του εξοπλισμού στα φωτοβολταϊκά υπερβαίνει το 70% τα τελευταία τέσσερα έτη, ενώ ο μέσος ρυθμός μείωσης του κόστους είναι υψηλότερος από την απομείωση των εγγυημένων τιμών (7% ανά εξάμηνο). Αυτό αναφέρει στη γνωμοδότησή της προς το ΥΠΕΚΑ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με την οποία ανάβει το πράσινο φως για την περαιτέρω μείωση των τιμών για τις νέες εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση προς το αρμόδιο υπουργείο, κρίνεται σκόπιμη η αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης τόσο για τις εγκαταστάσεις σε στέγες όσο και για τα υπόλοιπα έργα. Η ΡΑΕ δεν αναφέρει συγκεκριμένη τιμή στη γνωμοδότησή της, ωστόσο την περιγράφει αναλυτικά σημειώνοντας ότι η απόδοση των έργων σε τρέχουσες τιμές (IRR) δεν θα πρέπει να υπερβαίνει για το ειδικό πρόγραμμα εγκαταστάσεων σε στέγες το 17%  και για τους υπόλοιπους σταθμούς το εύλογο εύρος απόδοσης κατά τα ως άνω, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 12% με 14%, με τις μεγαλύτερες αποδόσεις να αφορούν τα μικρότερα έργα.


Στο σκεπτικό της γνωμοδότησης επίσης υπάρχουν αναλυτικοί πίνακες με την εκτίμηση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων μετά από φόρους αλλά και της συνολικής απόδοσης έργου μετά από φόρους, ανάλογα με την τιμή της επιδότησης. Από αυτούς τους πίνακες μπορούν να συναχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα για το επίπεδο στο οποίο θα κινηθούν οι νέες ταρίφες με βάση τη γνωμοδότηση. 

Ενδεικτικά για τιμή 305 ευρώ η μεγαβατώρα θεωρείται ότι η απόδοση των ιδίων φτάνει το 29,3% και η απόδοση του έργου είναι 18,9%. Κατά συνέπεια με βάση τα ποσοστά που περιγράφονται στη γνωμοδότηση (12 έως 14% για τα επαγγελματικά και 17% για τα οικιακά) αλλά και στην εκτίμηση απόδοσης κεφαλαίων το εύρος των τιμών για τις FIT που προτείνει η ΡΑΕ είναι:

- 245 ευρώ/MWh για έργα μικρότερα των 100 KW (equity IRR 15,2%, project IRR 13,4%) 

- 190 ευρώ/MWh για έργα μεγαλύτερα των 100 KW στα (equity IRR 12,4%, project IRR 12%) και τέλος 

- 270 ευρώ/MWh για τις στέγες (equity IRR 16,5% και project IRR στο 16%)

Οι βασικές παραδοχές για τους υπολογισμούς της ΡΑΕ είναι ετήσιος πληθωρισμός 2%, τραπεζικό επιτόκιο 9%, χρηματοδοτική διάρθρωση 75% τραπεζικός δανεισμός και 25% ίδια κεφάλαια, συντελεστές απόδοσης cf15% στο διασυνδεδεμένο σύστημα, 16% στο μη διασυνδεδεμένο και 14% στις στέγες. Τεκμαρτό κόστος προμήθειας και εγκατάστασης 1800 ευρώ /KW για μονάδες έως 100KW και 1600 ευρώ / KW για άνω των 100KW. Για τις στέγες υπολογίζεται κόστος 2300 ευρώ/KW. Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΡΑΕ οι παραδοχές για το τραπεζικό επιτόκιο και τη χρηματοδοτική διάρθρωση κατά βάση δεν επηρεάζουν το project IRR. 

Θυμίζουμε ότι από χθες οι νέες τιμές που ισχύουν με βάση το ισχύον καθεστώς και χωρίς τις αλλαγές είναι:

- 305,6 ευρώ/MWh  για έργα κάτω από 100 KW και μη διασυνδεδεμένα νησιά 

- 271,64 ευρώ/MWh για πάνω από 100KW και, 

- 470,25 ευρώ/MWh για τις στέγες.

Πηγή:www.capital.gr

 

Διαδικασία Εγγραφής στο Μητρώο Μελετητών

Το τμήμα Μητρώου Μελετών, ανήκει στην Διεύθυνση Μητρώων και Τεχνικών Επαγγελμάτων - Δ15  του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.) και συγκεκριμένα στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων.

Περισσότερα

Διαδικασία ΜΕΚ

Το τμήμα Μητρώου Εμπειρίας Κατασκευαστών, ανήκει στην Διεύθυνση Μητρώων και Τεχνικών Επαγγελμάτων - Δ15 του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.) και συγκεκριμένα στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων.

Περισσότερα

BANNER-GR

Τελευταία Νέα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΑΣΔΜΗΠ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΑΣΔΜΗΠΜετά και την…
Περισσότερα
Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση 2014
Συνάδελφοι, Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου,…
Περισσότερα
Δείτε τα όλα