ΠΑ.Σ.Δ.ΜΗ.Π.
Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος

Καλωσήλθες επισκέπτη
Σύνδεση
Συνδεθείτε ή Εγγραφείτε
Avatar
Δεν έχετε κάνει εγγραφή ακόμα;

Γίνετε μέλος! Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση και επωφεληθείτε από τη σελίδα.

Μηδενισμός κωδικού - Υπενθύμιση ονόματος χρήστη

Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι

register

Πληρωμη συνδρομης

Η διοίκηση του συλλόγου εξετάζει την δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της ετήσιας συνδρομής από τα μέλη του συλλόγου.

Διαφημιση στο site

Εάν επιθυμείτε να διαφημίζεστε στο site του ΠΑ.Σ.Δ.ΜΗ.Π. επικοινωνήστε μαζί μας.

Είστε εδώ:Μηχανικός Περιβάλλοντος/Τεχνικές Ειδήσεις/Τέλος στη δωρεάν χρήση νερού

Τέλος στη δωρεάν χρήση νερού

Τέρμα στο δωρεάν νερό, όπου και όποτε αυτό παρεχόταν, έρχεται από το 2013. Oπως ορίζει η κοινοτική νομοθεσία, η κοστολόγηση του νερού πρέπει να είναι συνάρτηση των διαθέσιμων αποθεμάτων και του περιβαλλοντικού κόστους για την απόληψή του. Οι παράγοντες θα συνεκτιμώνται σε κάθε περιοχή ξεχωριστά, στο πλαίσιο της κατάρτισης σχεδίων διαχείρισης για καθένα από τα 14 υδατικά διαμερίσματα της χώρας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα λειψυδρίας οι τιμές του νερού θα πρέπει να αποτρέπουν την κατασπατάλησή του.

Το νέο στοιχείο που φέρνει η οδηγία 2000/60/ΕΚ είναι ότι χρησιμοποιεί οικονομικά εργαλεία για να πετύχει τον στόχο της προστασίας και της χρηστής διαχείρισης των υδάτων. Βάσει της οδηγίας, η τιμολόγηση του νερού πρέπει να λαμβάνει υπόψη το κόστος των έργων και των υποδομών που κατασκευάστηκαν για τη χρήση του νερού, το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος του νερού ως φυσικού πόρου. Δηλαδή, η αποτίμηση του κόστους του νερού θα εξαρτάται από τις συνθήκες κάθε περιοχής και θα γίνεται στο πλαίσιο της εκπόνησης σχεδίων διαχείρισης των υδάτων. Στη συνέχεια θα γίνεται πολιτικός καταλογισμός του κόστους, το οποίο θα είναι διαφορετικό ανά κατηγορία χρηστών (βιομηχανία, αγρότες, οικιακοί καταναλωτές).
«Η τιμολόγηση του νερού είναι ένα εξόχως κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα, η αντιμετώπιση του οποίου θα πρέπει να γίνει μετά από ευρεία διαβούλευση στην οποία θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τόσο η ευρωπαϊκή εμπειρία όσο και οι ιδιαιτερότητες και οι δυνατότητες των επί μέρους χρηστών» λέει στην «Κ» ο απερχόμενος ειδικός γραμματέας υδάτων, κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης. «Το νερό δεν είναι τσάμπα, είτε μας αρέσει είτε όχι. Ως τώρα πλήρωνε κατά κύριο λόγο ο φορολογούμενος. Τώρα η συμμετοχή του χρήστη θα πρέπει να συνυπολογίζεται περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, το οποίο δεν απευθύνεται σε «έχοντες» και μη, αλλά σε όλους. Επομένως θεωρώ ότι οι αποφάσεις της πολιτείας θα πρέπει να υπαγορεύονται από τη βασική αρχή ότι το νερό είναι πρωτίστως ένα δημόσιο αγαθό και όχι ένα εμπορικό προϊόν».
Με καθυστέρηση
Οι αλλαγές στην τιμολόγηση του νερού εκτιμάται ότι θα έρθουν σταδιακά μέσα στο 2013, με αρκετή καθυστέρηση λόγω του πολύτιμου χρόνου που χάθηκε στην εφαρμογή της οδηγίας. Μια καθυστέρηση που κόστισε ήδη την πρώτη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωδικαστήριο και, με τη συντομευμένη πλέον διαδικασία δεύτερης παραπομπής, στενεύει τα όρια δράσης. Σύμφωνα με την οδηγία για την προστασία και διαχείριση των υδάτων, τα κράτη-μέλη όφειλαν μέχρι τα τέλη του 2009 να έχουν καταρτίσει, εγκρίνει και αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδια διαχείρισης για τις λεκάνες απορροής των ποταμών τους. Περαιτέρω, έως τα τέλη 2008 θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει η διαδικασία πληροφόρησης του κοινού και οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους τοπικούς φορείς. Η Ελλάδα παρέβη και τις δύο αυτές υποχρεώσεις, μην έχοντας μέχρι στιγμής ολοκληρώσει κανένα από τα 14 σχέδια που της αναλογούν.
Πού βρίσκεται, λοιπόν, σήμερα η υπόθεση αυτή; Σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, η προετοιμασία των 10 από τα 14 σχέδια (για τα τρία διαμερίσματα της Πελοποννήσου, την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Ελλάδα και την Ηπειρο) έχει ολοκληρωθεί και πλέον έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση, που θα ολοκληρωθεί μέσα το φθινόπωρο. Σε δύο περιοχές (Δυτική και Κεντρική Μακεδονία) επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός κατόπιν απόφασης του ΣτΕ και υπεγράφησαν νέες συμβάσεις, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2012 με αρχές του 2013. Για τα διαχειριστικά σχέδια Κρήτης και Νήσων Αιγαίου η εκπόνηση των σχεδίων γίνεται από την ίδια την Ειδική Γραμματεία Υδάτων με προοπτική ολοκλήρωσης την άνοιξη του 2013.
Του Γιωργου Λιαλιου
http://news.kathimerini.gr/

Διαδικασία Εγγραφής στο Μητρώο Μελετητών

Το τμήμα Μητρώου Μελετών, ανήκει στην Διεύθυνση Μητρώων και Τεχνικών Επαγγελμάτων - Δ15  του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.) και συγκεκριμένα στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων.

Περισσότερα

Διαδικασία ΜΕΚ

Το τμήμα Μητρώου Εμπειρίας Κατασκευαστών, ανήκει στην Διεύθυνση Μητρώων και Τεχνικών Επαγγελμάτων - Δ15 του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.) και συγκεκριμένα στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων.

Περισσότερα

BANNER-GR

Τελευταία Νέα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΑΣΔΜΗΠ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΑΣΔΜΗΠΜετά και την…
Περισσότερα
Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση 2014
Συνάδελφοι, Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου,…
Περισσότερα
Δείτε τα όλα