Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χάνουν την παραλία κάτω από...τα πόδια τους!

Χάνουν την παραλία κάτω από...τα πόδια τους!

Τεράστιο το πρόβλημα της διάβρωσης των παραλιών στην Κρήτη και κυρίως στα δυτικά - Τι αποφασίστηκε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ενημερώθηκε: 29.08.2012 // 21:30

Χάνουν την παραλία κάτω από...τα πόδια τους!

Το άκρως σοβαρό θέμα της...απώλειας παραλιών και ακτών στην Κρήτη συζητήθηκε, την Τετάρτη, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, κ. Κώστας Συνολάκης, παρουσίασε μία ενδιαφέρουσα μελέτη για τη διάβρωση και την προστασία των ακτών της δυτικής Κρήτης.

Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από την μεγάλη καταστροφή που συντελέστηκε στα Χανιά - σε Κολυμπάρι και Ταυρωνίτη - το 2006 όταν κινδύνευσαν ακόμη και άνθρωποι από τι σφοδρές βροχοπτώσεις αφού υποχώρησε τότε η ακτή!

Το πρόβλημα με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις είναι γνωστό και πανελλαδικό..με τη δημιουργία λιμανιών και λιμενικών καταφυγίων άκριτα και χωρίς καμία απολύτως οργάνωση και μελέτη..

Αυτό που τονίστηκε είναι ότι πρέπει να εξεταστεί πού πήγε η τόση.. άμμος από τις παραλίες κυρίως στα δυτικά της Κρήτης ενώ πιο δηκτικός ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι σε λίγο "η θάλασσα θα φτάσει στα...Λευκά όρη"!!!

Αυτό που αποφασίστηκε είναι να υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και ΕΛΚΕΘΕ, κόστους 380.000 ευρώ, προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος για την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού αυτού προβλήματος.

Η μελέτη θα αφορά σε μια ακτογραμμή μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων, δυτικά της πόλης. Μάλιστα η μελέτη- έρευνα αυτή, δύναται ν’ αποτελέσει «πιλότο» και για άλλες περιοχές της Κρήτης με αντίστοιχο πρόβλημα, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, με τα εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης το Περιφερειακό Συμβούλιο διαβεβαίωσε την Επιτροπή Αγώνα του Κολυμβαρίου (χαρακτηριστικό «θύμα» της
διάβρωσης) ότι η μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ δεν θα επηρεάσει την εφαρμογή της μελέτης του ΕΜΠ, για τα συνοδευτικά έργα, που απαιτούνται στο οικείο λιμάνι, το οποίο όπως ακούστηκε πολλές φορές στη συνεδρίαση, κατασκευάστηκε σε… λάθος θέση.
Τόσο ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, τόνισαν ότι η διάβρωση των ακτών αν και δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κρήτης, εντούτοις ασχολείται με το θέμα στην πάγια λογική της, «τα πάντα για την προστασία, τη θωράκιση και τις υποδομές του νησιού». Μάλιστα ο κ. Αρναουτάκης διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα του Κολυμβαρίου ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης γενικότερα, θα συμβάλουν τα μέγιστα στην ένταξη στο ΕΣΠΑ των συνοδευτικών έργων του λιμανιού της περιοχής, αλλά και να πάρουν χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες τα έργα αυτά περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.
Την εισήγηση για τη σύναψη της προγραμματικής Σύμβασης, έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος τεκμηρίωσε την αναγκαιότητά της, έχοντας ο ίδιος περάσει πολλές ώρες στην περιοχή του προβλήματος και έχοντας συνομιλήσει διεξοδικά με δημοτικές αρχές, φορείς και κατοίκους.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η εισήγηση του Προέδρου του ΕΛΚΕΘΕ και καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Κωνσταντίνου Συνολάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του προβλήματος και στους κινδύνους που έπονται, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα και παρουσιάζοντας εξειδικευμένο υλικό και εικόνες, που έδειχναν την περιοχής της μελέτης «πριν» και «τώρα’ και τις δραματικές συνέπειες που έχει υποστεί.
Ένα τέτοιο παράδειγμα, που προκαλεί σοκ είναι ότι κάθε χρόνο «χάνεται» ένα μέτρο από την παραλία του Πλατανιά, που είναι μέσα στην περιοχή της μελέτης.
Στη διάρκεια της μελέτης θα τοποθετηθούν σταθμοί παρατήρησης του κυματισμού και τα σχετικά εργαλεία θα παραμείνουν στην Περιφέρεια Κρήτης. Το κόστος της μελέτης που θα διαρκέσει τρία χρόνια, ανέρχεται σε 380.000 ευρώ. Με την ολοκλήρωση της μελέτης θα δίνονται συγκεκριμένες απαντήσεις για το που πάει η άμμους, πως μπορεί ν’ ανακτηθεί ή από πού μπορεί να μεταφερθεί για την ανάκτηση των παραλιών κ. α.