Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι "πράσινες" προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε.

Η βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην ΕΕ και η προετοιμασία για τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Ντόχα είναι οι «πράσινες» προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που  ανέλαβε για έξι μήνες την προεδρία της ΕΕ.

Η Κύπρος μαστίζεται από σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας και το 2008 αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εισαγωγές νερού από την Ελλάδα.

«Τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι σοβαρότερα από τα οικονομικά», δήλωσε στο Reuters ο Κύπριος υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Σοφοκλής Αλετράρης, κάνοντας αναφορά και στο πακέτο στήριξης των 10 δισ. ευρώ.

Για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα λειψυδρίας η Κύπρος διαθέτει τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης, ενώ άλλες δυο μονάδες βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής.
 
Οι επικριτές της συγκεκριμένης τεχνολογίας καταγγέλλουν ότι η αφαλάτωση απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας, απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και έχει ως αποτέλεσμα την απόρριψη άλμης στη θάλασσα.
 
«Παραδέχομαι ότι υπάρχει κόστος, οικονομικό και περιβαλλοντικό, όμως η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί που περικυκλώνεται από θαλασσινό νερό. Δεν έχει άλλες εναλλακτικές. Δεν μπορούμε να ξαναπεράσουμε αυτά που περάσαμε το 2008. Ήταν εφιάλτης», δήλωσε ο κ. Αλετράρης.
 
«Οι δεξαμενές ήταν εντελώς άδειες. Και εξάλλου είναι και θέμα οικονομίας και τουρισμού. Δεν μπορείς να πεις στους τουρίστες να κάνουν μπάνιο κάθε δεύτερη μέρα», προσέθεσε.
 
Και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων η Μάλτα και η Ισπανία, χρησιμοποιούν μονάδες αφαλάτωσης.
 
Η Κύπρος ελπίζει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος θα έχουν καταλήξει σε ένα προσχέδιο συμφωνίας για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην ΕΕ.
 
Σε ό,τι αφορά ειδικά τη γεωργία, που απορροφά μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού, ο Κύπριος υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική πρέπει να «πρασινίσει».
 
Φυσικό αέριο: καταλυτικός παράγοντας για την επανένωση
 
Σημαντικό κίνητρο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θεωρούνται τα αποθέματα φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
 
Ειδικότερα, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Νεοκλής Συλικιώτης, η εμπορική εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου θα λειτουργήσει καταλυτικά για την επανένωση.
 
Σύμφωνα με το euractiv.com, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την Κυπριακή προεδρία της ΕΕ, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι μια από της προτεραιότητες της προεδρίας θα είναι η ασφάλεια των ενεργειακού εφοδιασμού.
 
Σε ερώτηση σχετικά με το αν τα αποθέματα που εντοπίστηκαν θα βοηθήσουν τη Λευκωσία να «αποπληρώσει τα χρέη της από το πακέτο στήριξης», ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου τόνισε την ευρωπαϊκή διάσταση του ενεργειακού θησαυρού που ανακαλύφθηκε στην Κύπρο.
 
«Η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο μας δίνει τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε μια νέα πηγή ενέργειας στην ΕΕ», δήλωσε ο κ. Συλικιώτης.
 
«Φιλοδοξούμε ότι η Κύπρος θα καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και ότι μέσω της Κύπρου θα δημιουργηθεί ένας νέος ενεργειακός διάδρομος για την ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη», προσέθεσε.
 
Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον
 
Μεταξύ άλλων ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και ότι ήδη ξένοι επενδυτές τον έχουν προσεγγίσει ζητώντας να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υδρογονανθράκων.
 
Άλλοι επίσης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου.
 
Σημειώνεται ότι το αέριο από το οικόπεδο 12 θα μεταφέρεται στην Κύπρο με υποθαλάσσιο αγωγό και η Λευκωσία βρίσκεται σε συζητήσεις με την αμερικανική Noble Energy για το έργο.
 
Παράλληλα η Λευκωσία ερευνά με την ΕΕ την προοπτική αγωγών για τη μεταφορά αερίου από τρίτες χώρες, όπως το Ισραήλ, μέσω Κύπρου.
 
econews