ΠΑ.Σ.Δ.ΜΗ.Π.
Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος

Καλωσήλθες επισκέπτη
Σύνδεση
Συνδεθείτε ή Εγγραφείτε
Avatar
Δεν έχετε κάνει εγγραφή ακόμα;

Γίνετε μέλος! Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση και επωφεληθείτε από τη σελίδα.

Μηδενισμός κωδικού - Υπενθύμιση ονόματος χρήστη

Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι
Γεια χαρά, Επισκέπτης

Προφίλ: Κώτσικας Μιχάλης (mkotsi)

Σχετικά με μένα
Επαφή
Μηνύματα

Μηνύματα

emo
Το παθαίνει συχνά. Θα επανέλθει (ελπίζω) σύντομα.
ΜΗΤΡΩΟ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Κατηγορία: Γενικά Θέματα
emo
Μεταφέρω μήνυμα της συναδέλφου Αλεξάνδρας Πόραβου σχετικά με την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση

" Καλησπέρα σας,
σχετικά με την ΥΑ 170225 27/01/14 (ΦΕΚ 135Β) και συγκεκριμένα με τις προδιαγραφές της μελέτης της ειδικής οικολογικής αξιολόγησης λέει ότι διαχωρίζονται για έργα και δραστηριότητες που βρίσκονται σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000, για την οποία δεν συντρέχουν ειδικές προϋποθέσεις και σε αυτές που βρίσκονται σε περιοχή που συντρέχουν.
Καταρχάς γνωρίζει κανείς αυτό σαν έννοια τι σημαίνει και ποιες είναι αυτές που εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία?? διότι για αυτές αναφέρεται ότι θα πρέπει να γίνεται αναλυτική περιγραφή της Περιοχής Έρευνας Πεδίου (ζώνη 500 μ. έως 1 χλμ ανάλογα με την κατηγορία του έργου) που σημαίνει ότι για τα έργα και δραστηριότητες της Υποκατηγορίας Α2 που υλοποιούνται εντός ΕΖΔ, ΤΚΣ ή πΤΚΣ, η εργασία/μελέτη πεδίου περιλαμβάνει εργασία 10 έως 30 ημερών που θα εκπονηθεί σε εποχή του έτους (ανάλογα με την εποχιακή παρουσία των ειδών και των τύπων οικοτόπων της Οδηγίας 92/43/ΕΚ για τα οποία η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί) κατά την τεκμηριωμένη κρίση του μελετητή της ΕΟΑ και θα συνδυασθεί με υφιστάμενες πηγές δεδομένων.

Ανακεφαλαιώνοντας δηλαδή εάν είναι ΕΖΔ για την οποία δεν συντρέχουν ειδικές προϋποθέσεις θα πρέπει να γίνει μελέτη καταγραφής και παρακολούθησης των τύπων οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας 10 έως 30 ημερών, εκτός του ότι δεν έχω καταλάβει σε ποια περίπτωση πρέπει να γίνεται, δεν καταλαβαίνω ακριβώς και πως θα γίνεται, πως θα καταγράφονται και με τι προϋποθέσεις και προδιαγραφές.
Υπάρχει κάποιος που να έχει καταλάβει και να γνωρίζει κάτι γι αυτά?

Ευχαριστώ "


Απάντηση:
Από όσο έχω καταλάβει χρειάζεται εργασία πεδίου όταν για την περιοχή δεν έχουν θεσμοθετηθεί ζώνες προστασίας με ΦΕΚ, όπως δηλαδή γίνεται στα Εθνικά Πάρκα.
Όσο για το τι θα καταγράφουμε, πιστεύω ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε χλωρίδα, πανίδα (μέσω ενδιαιτημάτων), οικοτόπους, κλπ
Επίσης να υπενθυμίσω ότι η ισχύς της εν λόγω ΚΥΑ γίνεται υποχρεωτική ένα χρόνο μετά την ψήφισή της σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις, οπότε προς το παρόν μπορεί να αποφευχθεί η εργασία πεδίου, γιατί καλά να την κάνουμε αλλά το θέμα είναι ποιος θα την πληρώνει.
Προδιαγραφές Οικολογικής Αξιολόγησης-ΥΑ 170225/14
emo
Εν συντομία

ΠΕ Περιβάλλοντος μπαίνουν απόφοιτοι από τμήματα Γεωγραφίας, Επιστήμης της Θάλασσας, Φυσικής, Χημείας, ΠΣΕ Βιοχημείας, ΠΣΕ Ιατρικής Βιοχημίας, Σπουδών στις Φυσικές Επιστήμες κι άλλες άσχετες ειδικότητες.

Αλλά τι να πούμε, εδώ στην ΠΕ Γεωτεχνών μπαίνουν ιχθυολόγοι και κτηνίατροι...
Νέο προσοντολόγιο...
emo
Πρότυπη μελέτη δεν μπορεί να υπάρχει διότι στη Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση γίνεται αναλυτική περιγραφή των χαρακτηριστικών μίας περιοχής Natura και καθεμιά έχει τις δικές τις ιδιεταιρότητες. Σε γενικές γραμμές αφού ξεκινήσεις με μία γενική περιγραφή του θεσμικού πλαισίου και της ταυτότητας του έργου, κάνεις μία Τεχνική Περιγραφή του έργου, η οποία μπορεί να παραληφθεί αν η Οικολογική Αξιογηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι μίας ΜΠΕ.
Στη συνέχεια κάνεις μία γενική περιγραφή της περιοχής Natura 2000, περιγράφοντας την σπουδαιότητα και την οικολογική αξία. Από τα Dataforms κάθε περιοχής Natura (googlαροντας τον κωδικό GR με τη λέξη dataform π.χ. GR2420006 Dataform) έχει πλήρη καταγραφή ΧΛΩΡΙΔΑΣ-ΠΑΝΙΔΑΣ-ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ-ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ.
Επειτα παίζει το αν εισαι σε ΖΕΠ ή ΕΖΔ
Σε ΕΖΔ μπορεις από το www.oikoskopio.gr να κάνεις ένα χάρτη των οικοτόπων για να δείς σε τι οικότοπο βρίσκεσαι και να παρουσιάσεις και ένα Χάρτη
Σε ΖΕΠ μπορείς από το link που παραθέτει ο cpoultsid να κατεβάσεις σε GIS μορφή ώστε να παρουσιάσεις ένα χάρτη με τα κρίσιμα ενδιαιτήματα. Επίσης στο www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=539&language=el-GR έχει ορνιθολογικές μελέτες και στοιχεία για την ορνιθοπανίδα (και κύρίως για τα είδη χαρακτηρισμού της ΖΕΠ που σε ενδιαφέρουν περισσότερο), όπου υπάρχουν αναλυτικές περιγραφές των ειδών, των απειλών και των μέτρων διατήρησης.
Και φυσικά κλείνεις με τη δέουσα εκτίμησης επιπτώσεων στην χλωρίδα, πανίδα και τα οικοσυστήματα - οικότοπους της περιοχής και τα προτεινόμενα μέτρα αν υπάρχουν.

Αυτά λοιπόν...εστω και συμπυκνωμένα
Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση

BANNER-GR