Πρότυπη μελέτη δεν μπορεί να υπάρχει διότι στη Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση γίνεται αναλυτική περιγραφή των χαρακτηριστικών μίας περιοχής Natura και καθεμιά έχει τις δικές τις ιδιεταιρότητες. Σε γενικές γραμμές αφού ξεκινήσεις με μία γενική περιγραφή του θεσμικού πλαισίου και της ταυτότητας του έργου, κάνεις μία Τεχνική Περιγραφή του έργου, η οποία μπορεί να παραληφθεί αν η Οικολογική Αξιογηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι μίας ΜΠΕ.
Στη συνέχεια κάνεις μία γενική περιγραφή της περιοχής Natura 2000, περιγράφοντας την σπουδαιότητα και την οικολογική αξία. Από τα Dataforms κάθε περιοχής Natura (googlαροντας τον κωδικό GR με τη λέξη dataform π.χ. GR2420006 Dataform) έχει πλήρη καταγραφή ΧΛΩΡΙΔΑΣ-ΠΑΝΙΔΑΣ-ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ-ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ.
Επειτα παίζει το αν εισαι σε ΖΕΠ ή ΕΖΔ
Σε ΕΖΔ μπορεις από το
www.oikoskopio.gr να κάνεις ένα χάρτη των οικοτόπων για να δείς σε τι οικότοπο βρίσκεσαι και να παρουσιάσεις και ένα Χάρτη
Σε ΖΕΠ μπορείς από το link που παραθέτει ο cpoultsid να κατεβάσεις σε GIS μορφή ώστε να παρουσιάσεις ένα χάρτη με τα κρίσιμα ενδιαιτήματα. Επίσης στο
www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=539&language=el-GR έχει ορνιθολογικές μελέτες και στοιχεία για την ορνιθοπανίδα (και κύρίως για τα είδη χαρακτηρισμού της ΖΕΠ που σε ενδιαφέρουν περισσότερο), όπου υπάρχουν αναλυτικές περιγραφές των ειδών, των απειλών και των μέτρων διατήρησης.
Και φυσικά κλείνεις με τη δέουσα εκτίμησης επιπτώσεων στην χλωρίδα, πανίδα και τα οικοσυστήματα - οικότοπους της περιοχής και τα προτεινόμενα μέτρα αν υπάρχουν.
Αυτά λοιπόν...εστω και συμπυκνωμένα