ΠΑ.Σ.Δ.ΜΗ.Π.
Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος

Καλωσήλθες επισκέπτη
Σύνδεση
Συνδεθείτε ή Εγγραφείτε
Avatar
Δεν έχετε κάνει εγγραφή ακόμα;

Γίνετε μέλος! Αποκτήστε πλήρη πρόσβαση και επωφεληθείτε από τη σελίδα.

Μηδενισμός κωδικού - Υπενθύμιση ονόματος χρήστη

Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Να με θυμάσαι
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Λανθασμένη υπαγωγή μηχανικών σε ασφαλιστικό ταμείο
(1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Γενικά Θέματα
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Λανθασμένη υπαγωγή μηχανικών σε ασφαλιστικό ταμείο

  • mminogl
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Fresh Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 1
  • Karma: 0

Λανθασμένη υπαγωγή μηχανικών σε ασφαλιστικό ταμείο

#175 9 Χρόνια, 9 Μήνες πριν
Λανθασμένη υπαγωγή μηχανικών σε ασφαλιστικό ταμείο

26/06/2014


Με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την ασφάλιση των ωφελουμένων των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, μετά από καταγγελίες που δέχθηκε από άνεργους μηχανικούς-μηχανολόγους, για τη λανθασμένη υπαγωγή τους σε ασφαλιστικό ταμείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το ΑΠΕ, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 20 παρ.5 του Ν. 4255/2014 - ΦΕΚ Α 89/11.4.2014) εξαιρώντας γενικά από την ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τους ωφελούμενους που υπάγονται στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), ενώ για τα τρέχοντα προγράμματα προβλέπει την απόδοση των εισφορών που είχαν ήδη καταβληθεί στο ΙΚΑ, στο Ταμείο που ανήκει κάθε ωφελούμενος. Όπως αναφέρει η Αρχή, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο ασφάλισης, οι διπλωματούχοι μηχανικοί εγγράφονται υποχρεωτικά στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), που πλέον υπάγεται στο ΕΤΑΑ. Ωστόσο, όταν προσήλθαν στο φορέα που τους υπεδείχθη από τον ΟΑΕΔ για να παράσχουν την εργασία τους, ως ωφελούμενοι από τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, κλήθηκαν να ασφαλιστούν στο ΙΚΑ, προκειμένου να αποδίδονται σε αυτό οι παρακρατηθείσες εισφορές από την εργασία τους. Ο Συνήγορος με επιστολή του στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας υποστήριξε, ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η υποχρεωτική ασφάλιση επιτρέπεται σε ένα μόνο φορέα κύριας ασφάλισης.

Μάλιστα, η ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ είναι υποχρεωτική για τους μηχανικούς. Επίσης, σημείωσε, ότι στο θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, προφανώς μη ηθελημένα δεν προβλέφθηκε η ασφάλιση στα ειδικά ταμεία που ασφαλίζουν υποχρεωτικά την επαγγελματική ιδιότητα και όχι τη δραστηριότητα των ασφαλισμένων τους. Περαιτέρω, επεσήμανε, ότι στη συγκεκριμένη πρόσκληση του ΟΑΕΔ, οι θέσεις για τις οποίες υπέβαλαν αίτημα συμμετοχής οι αναφερόμενοι αφορούσαν σε έργο μηχανικού, το οποίο υπάγεται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ.

tee.gr
  • Σελίδα:
  • 1

BANNER-GR